Akıllı Şehir Aydınlatmalarında Güneş Enerjisi Sistemleri

Akıllı şehir aydınlatmalarında artık güneş enerjisinden daha fazla yararlanma sağlanabiliyor. Güneş enerjisi ile çalışan aydınlatma elemanlarının çalışma prensibi ise oldukça basit.

Sistem üç parçadan oluşuyor. Sistemin en önemli parçalarından bir tanesi, güneş enerjisinin toplanmasını sağlayan paneller. Bir adet panel, sokak lambalarının aydınlatma sağlayabilmesi için yeterli  oluyor.

Sistemin ikinci parçası ise güneş pilleri. Sokak lambalarının zemin ile birleştiği yerde muhafaza içerisinde yer alan güneş pilleri aslında bir tür dönüştürücü. Fotovoltatik pil olarak da adlandırılan bu piller, güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürüyorlar ve bünyelerinde depoluyorlar.

Güneş pilleri hücrelerinde depolanan piller, iletim kabloları ile sokak aydınlatmasının yanmasını sağlıyor.

Sistemin son parçası ise fotosel düzeneği. Bu düzenek aydınlatmanın, gün ışığında yanmamasını sağlıyor. Gece karanlığında devreye giren fotosel, aydınlatma yapılmasını sağlıyor. Gün ışığında ise gücü otomatik olarak kesiyor ve güneş enerjisinin depolanmasına olanak sağlıyor.

Aydınlatma Mesafeleri

Dış  alanın aydınlatılmasındaki prensip, dış  alanda bulunan nesnelerin görünür kılınmasıdır. Sokak aydınlatmaları bunu büyük ölçüde sağlıyorlar. Bu yüzden sokak lambalarının yerleşim biçimi de önem kazanıyor.

Sokak lambaları geniş caddelerde her 50 metrede bir yerleştiriliyor. Ara sokaklarda ise bu mesafe 25 metreye kadar düşüyor. Ancak yapıların bulunduğu yerlerdeki sokak aydınlatmalarının mesafeleri, yapıların aydınlatma derecesine göre değişebiliyor. Mesela bina aydınlatmasının yeterli olduğu durumlarda, sokak lambasına gerek kalmayabiliyor.